Här finns det fanns pärlor, som väckte så stort intresse att många av oss nog inte skulle haft något emot att stanna kvar länge för att leta efter anknytning till den egna släktforskningen.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

Anspråkslös entré”Polstjärnan” heter landsarkivets filial på Norra älvstranden. Den som besöker lokalerna för första gången kan ha vissa problem att hitta dit – det intygas! Men så småningom och till och med före utsatt tid samlades vi femton släktforskare från skärgården och Göteborg utanför porten och när Hans Taremark hade fått kontakt via porttelefonen med vår guide Peter Nordby öppnades dörren till en jättelik lokal, fylld av äldre och nyare handlingar av alla de slag.

Gruppen samlad på Polstjärnan

Det rörde sig om allt från enorma mängder SJ-papper till miljöpartiets arkiv, som Peter hade hämtat i en plastkasse i sekreterarens garderob. Lokalerna hade tidigare använts som förråd för Broströmsrederiet och hade ett visst drag av IKEA:s hämtlager med alla sina förrådshyllor.

 

Våra deklarationer finns arkiverade!De väl utnyttjade golvytorna omfattade 11 000 kvadratmeter, mer än vad landsarkivet disponerar på Arkivgatan! För att vi skulle få en uppfattning om mängden handlingar i arkivfilialen nämnde Peter Nordby, att om man lägger ut alla papper i en enda lång rad skulle det sista hamna på andra sidan Borås! Det mesta var hämtat från företags- och privatarkiv och hade kanske inte så mycket att erbjuda en släktforskare.

 

Alla mantalskorten finns samlade härMen det fanns några pärlor, som väckte så stort intresse att många av oss nog inte skulle haft något emot att stanna kvar några timmar för att hinna leta efter handlingar med anknytning till den egna släktforskningen. Först och främst var det centralregistret för Göteborgs mantalskontor. På arkivkort fanns här uppgifter om alla, som varit skrivna i Göteborg under perioden 1916 – 1967. Efter en stunds letande i lådorna var det många som hittade antingen sitt eget eller släktingars namn. Korten upptog utöver namnen också de adresser, där personen ifråga hade bott.

 

Thord Källefors från Knippla söker bland sjömännenEn annan höjdpunkt hittade vi lite senare på kvällen när vi kom fram till det mycket omfattande centrala sjömansregistret, som täckte perioden från 1920 och en bit in på 1970-talet. Registret var uppställt i personnummerordning och de äldsta registrerade sjömännen var födda på 1890-talet. På vissa registerkort fanns inte bara uppgifter om vilka fartyg sjömannen hade befarit utan också besked om tjänstens art ombord – och till och med fotografier. Alldeles ovärderligt för en släktforskare!

 

Under rundvandringen fick vi en allmän genomgång av arkivens historia i Sverige och principerna för arkivbildning. Några axplock bland de många skiftande samlingarna: Arkivet från friidrotts-VM i Göteborg 1995, assuransföreningshandlingar (som upptog alla fartygshaverier), domstolsarkiv, Hasselblads arkiv …

 

”Polstjärnan” har i genomsnitt 500 forskarbesök per år enligt Peter Nordby. Han slutade genomgången med att hälsa oss välkomna tillbaka under filialens öppettider, kl 08 – 16, men rekommenderade att vi först ringde någon dag i förväg och tog reda på om arkivet var bemannat. Telefonnumret till ”Polstjärnan” är 77 86 829. Peter lovade också att se till att filialens adress skulle läggas ut på landsarkivets hemsida. Ingen dum idé med tanke på den tilltrasslade trafiksituationen på Lindholmen och norra älvstranden!

Sture Olofsson, författande ordförande
och Hans Taremark, foto

 


Alla bilder

CIMG4346
Cimg4348
Cimg4356b
Cimg4358
Cimg4359
Cimg4360
Cimg4360c
Cimg4363
Cimg4364
Cimg4371
Cimg4374
polstjarnan
01/12 
start stop bwd fwd