I den fascinerande miljön i Fiskemuséet i Hönö Klåva hölls föreningens höstmöte 2005. Dragplåstren denna gång var vår lokale historieberättare Sven Bryngelsson och den numera pensionerade förste arkivarien vid Landsarkivet i Göteborg, Per Clemensson, välkänd författare av böcker om släktforskning.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

CIMG4636.jpg - 7870 BytesI den fascinerande miljön i Fiskemuséet i Hönö Klåva hölls föreningens höstmöte 2005. Det var som vanligt ett välbesökt möte och de stolar vi hade satt fram från början räckte inte till. Dragplåstren denna gång var vår lokale historieberättare Sven Bryngelsson och den numera pensionerade förste arkivarien vid Landsarkivet i Göteborg, Per Clemensson, välkänd författare av böcker om släktforskning.

CIMG4618.jpg - 6537 BytesInnan talarna fick ordet informerade styrelsen om föreningens engagemang vid den kommande adventsmarknaden 26 – 27 november. Även då kommer föreningen att finnas i Fiskemuséets lokaler, denna gång på andra våningen i det nybyggda tornet. Där kommer besökarna att informeras om släktforskningens grunder och få tillfälle att snabbt söka sina anor. Styrelsen meddelade också datum för årsmötet 2006 (25 februari)och lät besökarna få tillfälle att önska tema för detta möte, något som slutade med att majoriteten villa att årsmötesföredraget skulle handla om ”Gamla skepp”.

CIMG4620.jpg - 6609 BytesUnder hösten hade föreningen anordnat en grundkurs i släktforskning för åtta deltagare vid sju kurstillfällen. Kursdeltagarna fick nu sina intyg på att de framgångsrikt deltagit i kursen och förevigades av föreningens ständige fotograf, Hans Taremark.

Efter alla dessa preludier var det så dags för Sven Bryngelsson att inleda föredragens rad. Han berättade på sitt medryckande sätt om märkliga händelser från Hönö med ockult anstrykning. Om man är mörkrädd ska man sannolikt akta sig för att besöka Engelsmännens hage och Döingesundet efter mörkrets inbrott …

Därefter var det dags för Per Clemensson. Han hade valt temat ”Släkten är värst” för sitt föredrag och gav oss många intressanta glimtar ur sitt långa liv i arkivens värld. Per började på Landsarkivet i Göteborg redan 1959 och bör alltså ha arbetat där mer än fyrtio år! Han beskrev släktforskningen som en urgammal vetenskap och hänvisade både till släkttavlorna i Bibeln och den isländska sagovärlden.

CIMG4637.jpg - 6755 BytesGrunden för vår moderna släktforskning såg Per i mormonernas arbete med att filma alla kyrkoböcker över hela världen för att kunna genomföra sin religions ställföreträdande dop och vigslar. Idag är släktforskningen en folkrörelse med helt nya möjligheter i och med den pågående digitaliseringen av allt mer släktforskarmaterial, framhöll Per. Han beskrev också Landsarkivets historia och den ständigt pågående utbyggnaden av arkivets samlingar som sannolikt skulle komma att resultera i ett nytt underjordiskt arkiv i centrala Göteborg. Per Clemensson slutade sitt uppskattade föredrag med att beskriva sina egna anor. På moderns sida är han befryndad med Erik XIV genom hans officiella frilla Agda Persdotter! Sådan uppgifter är viktiga för en släktforskare, tyckte Per, eftersom det är viktigt att ”klä på” den torra namnuppgifterna i en antavla med intressanta detaljer om förfäderna.

Cimg4641.jpg - 5388 BytesNär Sven och Per hade avtackats väntade kaffet, som Lena Knutsson och Barbro Parment hade ordnat och under tiden såldes våra tvåhundra lotter slut. Denna gång bestod vinsterna av böcker mest om släktforskning och de lyckliga vinnarna fick komma fram i tur och ordning och välja sin vinst.

CIMG4613.jpg - 6482 BytesUnder hela mötet hade Hans Taremark utöver att fotografera ägnat sig åt att samla in namn på medlemmar, som var intresserade av att hjälpa till med arbetet under adventsmarknaden. Alla luckor i tidsschemat verkade ha fyllts och därför avslutades höstmötet inte med en önskan om God Jul utan i stället med en inbjudan till den kommande helgen och dess stora möjligheter att göra god propaganda för vår fascinerande släktforskarhobby.

 

Sture Olofsson, författande ordförande
och Hans Taremark, foto

 


Alla bilder

CIMG4613
CIMG4618
CIMG4620
CIMG4624
Cimg4627
Cimg4631
CIMG4636
CIMG4637
Cimg4641
CIMG4642
CIMG4643
01/11 
start stop bwd fwd