Med en fascinerande utsikt mot Stora Kalvsund genom samlingssalens fönster på Fiskets Utbildningscentrum fick vi lyssna till ett innehållsrikt föredrag om de möjligheter, som Internet och Krigsarkivets åtta hyllmil med handlingar erbjuder för en släktforskare.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

”Hur hittar jag uppgifter om min släkting, som sköts 1919 någonstans i östersjöprovinserna?” Det var en av de frågor från åhörarna, som avslutade föreläsningen från Anders Thornström, arkivarie vid Krigsarkivet i Stockholm. Anders hade upptäckt vår förenings hemsida under sina utflykter på Internet och öste för övrigt beröm över strukturen och innehållet på sidan. En av de bästa han sett, var hans omdöme!

På eget initiativ kontaktade han oss och föreslog att han kunde komma till Öckerö och informera oss om Krigsarkivet och aktuella frågor för dagens släktforskning – där allt fler kommit att utnyttja datorns möjligheter att förenkla och snabba upp sökandet. Något som märks i de allt tommare forskarsalarna på landsarkiv och andra arkivinstitutioner!

 

Med en fascinerande utsikt mot Stora Kalvsund genom samlingssalens fönster på Fiskets Utbildningscentrum fick vi lyssna till ett innehållsrikt föredrag om de möjligheter, som Internet och Krigsarkivets åtta hyllmil med handlingar erbjuder för en släktforskare. Anders presenterade mängder av användbara länkar till hemsidor, allt ifrån det välkända Genline till mer okända men ändå oundgängliga adresser, som exempelvis Mölndals stadsbibliotek. Här kommer några av Anders tips på webadresser för oss släktforskare:

 

Genline, Riksarkivet, Nationella arkivdatabasen, Centrala soldatregistret, SVAR (folkräkningar, mantalslängder), Arkiv Digital (avfotograferade kyrkoböcker), Hans Högmans hemsida (svensk militärhistoria), LIBRIS (sökbara litteraturförteckningar), DIS (Datorn I Släktforskningen), Lantmäteriet (kartmaterial) …. Något krav på att kunna alla dessa adresser finns för övrigt inte alls. Det räcker att använda den utomordentligt enkla och effektiva sökfunktionen i Google!

 

P4211210-tt.jpg - 6330 BytesUngefär som vanligt var vi ett trettiotal medlemmar, som hade mött upp och med sin gedigna kunskap om hur man navigerar i arkiv och med datorn som hjälpmedel kunde Anders naturligtvis hjälpa frågeställarna vidare i sitt sökande efter sina anor. En föreläsning av mycket god kvalitet avslutades med inbjudan till föreningens nästa arrangemang, sommarresan till Käringön 9 juni.

Sture Olofsson, författande ordförande, Hans Taremark fotograferade


Alla bilder

P4211196-t
P4211199-t
P4211200-t
P4211204-t
P4211210-t
P4211212-t
P4211214-t
1/7 
start stop bwd fwd