Innan det blev för sent tog vi chansen att besöka Forskarstugan, där den i Västsverige välkände släktforskaren Kent Andersson har haft och fortfarande har ansvaret för verksamheten.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

I september stänger den populära Forskarstugan vid Frölunda Torg. Allt fler släktforskare har genom åren hittat vägen dit för att ta del av allt forskningsmaterial och använda sig av stugans datorer. Innan det blev för sent tog vi alltså chansen att besöka Forskarstugan, där den i Västsverige välkände släktforskaren Kent Andersson har haft och fortfarande har ansvaret för verksamheten. Kent har vi träffat tidigare för många år sedan då han besökte ett av våra möten.

Vi var ett tiotal släktforskare från Öckerö, som hade hörsammat kallelsen från vår sekreterare Agneta och som mötte upp i vårkvällen för att lyssna på Kent Andersson. I hans domäner finns tio släktforskardatorer med Genline och SVAR. Den som tagit sig till Forskarstugan har haft förmånen att kunna surfa gratis! Sitter man hemma kostar det som bekant tusenlappar. Släktforskarförbundet, som stått för kostnaderna, har till och med bjudit på kaffe. Tyvärr är det också Släktforskarförbundet med sin omvittnat usla ekonomi som nu stänger sin västliga utpost i Frölunda.

 

Kent Andersson underhöll oss i någon timme med att berätta om märkliga händelser under trettio års släktforskning. Det är inte lätt att återge hans smittande berättarkonst i skrift. Därför avstår jag och inbjuder i stället att lyssna på Kent vid ett kommande möte, kanske redan i höst. I all korthet kan sägas, att han berättade om allt från änglamakerskor till barnauktioner. Kent är inte bara en uppskattad föreläsare utan också en driven författare med ett antal böcker bakom sig. Ett avsnitt i hans böcker handlar alltid om kyrkans historia – kanske inte så märkligt för en släktforskare.

När Forskarstugan stängs i höst rekommenderade Kent i stället ett besök i mormonernas forskarsal i Frölunda. Mormonernas intresse för släktforskning har som bekant sin grund i deras religiösa grunduppfattning om värdet av att registrera tidigare generationer och hos dem finns ett mycket omfattande forskningsmaterial som får utnyttjas till ett mycket billigt pris. Efter Kents föreläsning avslutade vi studiebesöket med en frågestund, där han fick svara på frågor om allt från databaser för emigrantforskning till hur man hittar en okänd fader med hjälp av kyrkoräkenskapernas böteslängder.

 

Slutklämmen från Kent blev: ”Det gäller att välja sina anfäder med förstånd” och hoppas på att bristfälliga uppgifter i kyrkoböckerna kan ersättas av domböckernas skildringar av brott och straff för tvivelaktiga förfäder.

 

Hälsö 17 april 2008
Sture Olofsson