Denna gång fick Öckerööarnas Släktforskarförening tillfälle att besöka Öckerö kommuns centralarkiv i det nya kommunhuset på Öckerö å Arkivens Dag.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

Lördagen 8 november inträffade Arkivens Dag. Det är numera ett samarrangemang för alla deltagande arkiv i hela Norden. Denna gång fick Öckerööarnas Släktforskarförening tillfälle att besöka Öckerö kommuns centralarkiv i det nya kommunhuset på Öckerö.

I kommunhusets foajé möttes vi, långt fler deltagare än väntat, av kommunens personalchef Anna Dannjé-Brocker, den nytillträdande arkivarien Linda Velander och registratorn Liz Strömberg. Personalchefen introducerade oss i lokalerna och presenterade personalen, som sedan förde oss ner i arkivutrymmena på första våningen. De visade sig vara synnerligen trånga och det innebar, att möjligheterna till aktiv forskning i arkivets hemligheter kanske inte blev så stora. Cimg0743t.jpg - 27006 BytesMen visst gick det att hitta en hel del av intresse och med god handledning från kommunens personal fick några av oss med sig nyheter om sina anor med sig hem. Det erbjöds också kopieringsmöjligheter och som vanligt numera hade många av besökarna med sig sina digitalkameror.

Cimg0741t.jpg - 29813 BytesStudiebesöket kunde ses som en första introduktion till fortsatta forskningar i de kommunala arkiven, som inte bara består av centralarkivet utan också särskilda avdelningar för skilda förvaltningar (exempelvis samhällsbyggnadsnämnden). Den som vill besöka arkivet/arkiven i fortsättningen kan få tillfälle till detta genom att kontakta arkivarien, som alltså heter Linda Velander från och med 1 december 2008. Hon kan nås genom Öckerö kommuns växel (97 62 00) eller via e-mail (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. För alla medlemmar med lokal anknytning kan denna möjlighet rekommenderas!

Hälsö 8 november 2008
Sture Olofsson skriftställare, Rolf Nilsson, fotograf


Alla bilder

Cimg0739
Cimg0741
Cimg0743
CIMG0744
1/4 
start stop bwd fwd