Föreningens ordinarie höstträff 2008 ägde rum 15 november. En stor skara av våra medlemmar samlades trots ruskvädret i Hönö Missionskyrkas utmärkta lokaler.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

Föreningens ordinarie höstträff 2008 ägde rum 15 november. En stor skara av våra medlemmar samlades trots ruskvädret i Hönö Missionskyrkas utmärkta lokaler för att lyssna till den välkände släktforskaren Kent Andersson från Göteborg – men bördig från Västergötland, något som väl märktes på hans idiom. Kents framförande var lika entusiastiskt som vanligt och med väl valda bilder som underlag vägledde han oss genom alla tänkbara sorters arkivskatter.

kent2t.jpg - 26076 BytesHan inledde till exempel med att redovisa hur man kan hitta ”oäkta barn” i arkivens handlingar, något som inte alltid är så enkelt. En av Kents slutsatser efter många år som släktforskare är att det är betydligt roligare att ha anfäder som levat i utkanterna av lagen. Då kan man hitta dem i domböckerna och på det sättet sätta kött på benen på de ibland torra fakta, som annars kan dominera släktforskningen.

kent3t.jpg - 30400 BytesI rask takt gick Kent därefter igenom allt från häradsrättsprotokoll till Wilskmans ”Swea Rikes Ecclesiastique werk” från 1782 och gav oss många goda släktforskartips på vägen. Kent var ju under många år föreståndare för den nu tyvärr stängda forskarstugan i Västra Frölunda. När stugan nu inte finns längre och Kent dessutom gått i pension är det lätt att konstatera att vår hobby förlorat både forskningsmöjligheter och blivit en profil fattigare.

 

Efter kaffepausen tog så vår egen Henrik Karlsson vid. På senare tid hade han ägnat sig åt att studera Göteborgs rådhusrätts protokoll. I dessa finns gott om material kring lotsar och fartygsförlisningar med anknytning till Öckerö socken.

Henrik gav oss några exempel på fartygskatastrofer och började med ”Solens” förlisning i Stora Kalvsund 1696. Vissa datatekniska problem ställde till det för Henrik men med gott humör och god hjälp gick det ändå att genomföra föreläsningen.

henrik3t.jpg - 24565 BytesUr lotsarnas historia på våra öar fick vi också några smakprov. Den första kände lotsen hette Olof Olsson. Hans namn finns i handlingar redan från år 1700. Enligt Henrik stationerades lotsar i socknen redan med början på 1600-talet. Lotsarnas historia här slutade definitivt 1905, då de sista lotsarna på Rörö slutade sin tjänst. En intressant källa i sammanhanget är de så kallade lotsdomböckerna, som kan ge detaljer om händelser och personer inom lotsväsendet. Med Henriks föreläsning fick vi således byggt på de kunskaper om lotsarnas historia, som Anders Ryberg gav oss vid sitt föredrag i mars 2008.

 

Denna gång sålde vi slut på vårt lotteri utan problem och eftermiddagen slöts med en uppmaning till medlemmarna att ställa upp och hjälpa till vid den kommande adventsmarknaden sista helgen i november. Vi informerade också om det kommande årsmötet 14 februari 2009.

 

Hälsö 16 november 2008
Sture Olofsson skriftställare, Hans Taremark fotade.


Alla bilder

henrik1
henrik2
henrik3
kent1
kent2
kent3
1/6 
start stop bwd fwd