Släktforskarföreningens vårresa 2009 var tidigarelagd i förhållande till gamla traditioner. Oftast har resan ägt rum första veckan i juni men denna gång hade styrelsen beslutat pröva mitten av maj i stället.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

Släktforskarföreningens vårresa 2009 var tidigarelagd i förhållande till gamla traditioner. Oftast har resan ägt rum första veckan i juni men denna gång hade styrelsen beslutat pröva mitten av maj i stället. Img_3930t.jpg - 69891 BytesAlltså äntrade vi bussen från Öckeröbussarna lördagen 16 maj och styrde kosan stockholmsvägen till Vårgårda Rasta.

Där väntade oss vår under många år beprövade och uppskattade guide Berit Johansson, som dagen till ära hade iklätt sig en dräkt, typisk för de lägre stånden under 1600-talet. Anledningen till klädvalet var att huvudmålet för resan var Läckö slott på Kållandsö, som stod i sin fulla blomstring under den svenska stormaktstiden.

 

P1090546t.jpg - 55204 BytesLäckö var andra stoppet på en lång dags utfärd i vackert försommarväder. Först stannade vi på Bjertorp slott, en imponerande skapelse från 1900-talet, och njöt av ett välbehövligt förmiddagskaffe. Resan hade nämligen startat redan vid åttatiden på morgonen, då bussen stod och väntade vid färjeläget på Hönö. Bjertorp hade en viss prägel av Ryssland, något som inte var så märkligt eftersom slottet hade byggts av en man med rötterna i den ryska industrin under nobelepoken.

 

Från Bjertorp fortsatte vi ut på Kållandsö i Vänern och fick en god information av guiden om natur och miljö under färden. Snart syntes den magnifika profilen av Läckö vid horisonten och under promenaden från bussparkeringen upp mot slottet fick vi goda möjligheter att studera detaljerna i slottets arkitektur. P1090580t.jpg - 98069 BytesEn gång i tiden byggdes Läckö som residens för biskoparna i Skara. Slottets storhetstid började 1615, då riksrådet Jakob De la Gardie fick Läckö som sitt grevskap. Han startade stora arbeten på slottet och förändrade inredningen kraftigt. Läckös store man, Magnus Gabriel De la Gardie, ärvde slottet efter sin far och omvandlade Läckö till ett praktfullt barockslott. Vid Karl XI:s stora reduktion av adelns gods återgick Läckö till kronan.

Vi fick tillfälle att bese de öppna delarna av slottet och fängslades särskilt av den vackra kungssalen med sina imponerande bataljmålningar och den vackra slottskyrkan. Besöket på Läckö avslutades med en måltid i Fataburen, restaurangen inrymd i ett gammalt valvrum på inre borggården.

 

P1090627t.jpg - 59199 BytesFrån Läckö for vi vidare till Spikens fiskeläge längst ut på Kållandsö, där vi kunde inhandla rökt fisk i de många bodarna och beundra det vackra läget vid Vänern. Efter denna korta paus fortsatte sedan bussen till nästa huvudmål, Stola herrgård. Stola är en välbevarad och typisk byggnad från 1700-talet i karolinsk stil.

Innehavarna, klädda i typiska dräkter från 1700-talet, tog emot oss och i två grupper fick vi en intressant rundvandring i ett hus, utsatt för en ständig renovering och försök att återställa den gamla inredningen. Stola var också intressant av den anledningen att Carl von Linné hade gästat stället och enligt traditionen också planterat en ek som vårdträd mitt på gårdsplanen. Eken hade nu växt till jättestorlek.

Img_3946t.jpg - 82975 BytesDet var inte utan anledning som eken var ett lämpligt vårdträd eftersom släktnamnet på ägarna under Linnés tid var Ekeblad! Ekbladen återkom också på många ställen i Stolas inredning.

 

Slutligen, mätta på alla studiebesök och all information, avslutade vi vår resa på Närebo gårdsbutik, där vi kunde köpa allehanda jordbruksprodukter och där vi drack vårt eftermiddagskaffe i en mycket originell miljö, mitt bland växande plantor i ett av gårdens växthus.

När vår guide Berit Johansson lämnade oss då vi återkom till Vårgårda Rasta avtackade vi både henne och vår utmärkte chaufför Kjell Edvardsson med en enkel gåva, som vår sekreterare och kassör hade inköpt på gårdsbutiken på Närebo och dessutom med en kraftfull applåd.

Hemfärden gick snabbt och bra och efter tretton timmars resa var vi åter vid färjeläget på Hönö.

 

Hälsö 17 maj 2009
Sture Olofsson, skrivande ordförande,
Claes-Göran Sörensson fotograferade


Alla bilder

Img_3930
Img_3946
P1090546
P1090580
P1090627
1/5 
start stop bwd fwd