Margareta Söderström, dotter till Sixten ”Västgöta-Bengtsson”, var vår talare på höstmötet 2009. Hon samlade en stor skara åhörare till Missionskyrkan på Hönö lördagen 14 november. Och det var sannerligen välförtjänt, för maken till entusiasmerande föredragshållare får man leta efter.

(Klicka på bilderna för att se dem i större storlek)

Margareta SöderströmMargareta Söderström, dotter till Sixten ”Västgöta-Bengtsson”, var vår talare på höstmötet 2009. Hon samlade en stor skara åhörare till Missionskyrkan på Hönö lördagen 14 november. Och det var sannerligen välförtjänt, för maken till entusiasmerande föredragshållare får man leta efter. Margareta berättade på sitt alldeles oefterhärmliga sätt om sin kände far, som började som folkskollärare och slutade som hedersdoktor vid Göteborgs Universitet 1994 som tack för sina insatser som folklivsskildrare och upptecknare. Sixten Bengtsson blev mer än nittio år gammal och fortsatte att skriva böcker in i det sista. Han lämnar fler än tjugo böcker efter sig och mängder av inspelningar av dialekter från Västergötland. Pb140081t.jpg - 49721 Bytes
-

En stor del av Västgöta-Bengtssons liv upptogs av resor med inspelningsapparaten redo och inte minst av efterarbetet med att ”översätta” inspelningarna till läsbar svenska. Nästan hela Margaretas föredrag bifogas dessa rader som en ljudfil. Vad som saknas är några minuter i avslutningen av anförandet.

Margareta slutade nämligen med att visa två filmer, en där Sixten Bengtsson berättade om en häradskista från Binneberg och historien kring ett lokalt uppror mot kungamakten där.

Den andra filmen dokumenterade Sixten Bengtssons utnämning till hedersdoktor. Avtackning av Helge SvenssonTrots sin höga ålder vid tillfället var det en alldeles klar och redig Västgöta-Bengtsson med glimten i ögat och vass replikkonst som upplevde sitt långa livs sannolikt största ögonblick.

Avslutningsvis fick vi möjlighet att avtacka Helge Svensson för hans stora arbete med Släktforskarföreningen.

Vill du lyssna på hela föredraget, gör det här! (ca 1 timma, mp3-fil).
Det tar en stund att ladda ner filen.

Hälsö i november 2009
Sture Olofsson, skrivande ordförande,
Hans Taremark fotograferade


Alla bilder

margaretas8
Pb140075
Pb140077
Pb140081
Pb140091
Pb140092
Pb140094
1/7 
start stop bwd fwd