Kompisar
Här kommer mitt sjätte Nyhetsbrev. Med detta öskar jag dig en görhärli´ sommar. Väl mött i höst.
Kent
För dig som vill forska i USA och en del länder i Europa finns två intressanta adresser:
Genealogg Roots Blog = http://genrootsblog.blogspot.se
Söker du tillfälle att göra gratis släktforskning i Amerika? Gör ett försök på:
¨
DDSS
Forskar du i Blekinge – Halland – Skåne? Då är Demografiska Databasen Södra Sverige något för dg. Databasen innehåller mer än en miljon poster. DDSS uppdateras kontinuerligt. Vad finner du i databasen? Kyrkböcker för ovan nämnd landsdelar och Skånes Demografiska Databas samt Malmö stadsarkivs födelseregister – Ortnamn – Yrken och titlar – Dödsorsaker och sjuidomar – Personnamn. Det fina i kråksången är att det är kostnadsfritt. En broschyr med mer information finns i Släktforskarpärmen på Fröludna bibliotek
Adressen till DDSS är: www.ddss.nu. Lycka till
Släktforskardatorerna
på Frölunda bibliotek innehåller mycket godis för oss släktforskare, som jag nämnt i föregående Nyhetsbrev. Det enda som krävs för att få tillgång till allt detta är ett lånekort och ett lösenord som du själv bestämmer. Om du inte har ett lånekort kan du beställa ett tillfälligt kort på nätet (www.gotlib.goteborg.se). Du får då en tillfällig kod som du kan börja använda omgående. Vid nästa biblioteksbesök på valfritt bibliotek visar du den tillfälliga koden. Du får då ett bibliotekskort som du ger en personlig kod. Du måste alltid boka en dator i förväg.
Om du vill komma i kontakt med Fröludna bibliotek per mail så är adressen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Öppettider: Månd – torsdag 10:00 – 19:00/ Fred 10:00 – 18:00/ Lörd 10:00 – 16:00/
Sönd 12:00 – 16:00. OBS! Sommartid gäller andra tider.
Litteraturtips
Har du en eller flera underofficerare som tjänstgjort vid Kung liga Skaraborgs regemente (I:9)? Du har tur! Lennart Larsson har ställt samman en förteckning över dem för perioden slutet av 1600-talet till 1942. Där finns ca 1 000 underofficerare ordnade alfabetiskt. Du får boken hemsänd om du sätter in 200: - på Kamratföreningens plusgiro 10127-9 eller bankgiro 5773-9591.
Lycka till
Mantalslängder 1820
Jag har ofta snackat om nyttan av att använda mantalslängder i forskningen. Under det tidiga 1800-talet ökar antalet skattepliktiga föremål och därmed antalet kolumner i mantalslängderna. Om du har svart att tyda texten så följer här ett tips daterat 1820:
Utländska drycker – Caffé och thé – Sidentapeter – Sidenmeubler – Ägta förgyllning –
Meubler fanerade af Utländskt Träd – Hela klänningar – Mindre sidenpersedlar – Kort (troligen spelkort) – Totalt ståndspersoner Allmogen – Anmälan till brännvinsbränning.
Som du ser så har vi varit duktiga på att ta ut skatter i olika former långt före vår tid.
Några tips för dig som är sugen på att söka nu levande släktingar i USA
Hitta nu levande i USA
Skrivet av tagesdotter den maj 29, 2012
Att hitta nu levande personer i USA kan vara knixigt men det går. Som med all USA-forskning får man pröva olika vägar för att få fram information och en bild på en person/familj.
Visst de har sina Social Security Numbers (Personnummer) men de är inte offentliga på samma sätt som här i Sverige. Och du kan inte som privatperson och särskilt inte som utlänning få fram uppgifter om personer genom att veta numret. Det ses med misstänksamhet om du ber att få det på en nu levande person. Annat är det för avlidna, där är det offentligt.
I stället får man gå via telefonkatalogen Whitepages.com för att hitta personer. Det gäller förstås då att veta i vilken stat och helst stad som den eftersökte bor i. Om nu inte din eftersökte har ett ovanligt efternamn, det är betydligt lättare att hitta. Tänk på att Johnson är det vanligaste efternamnet i USA med bred marginal.
Om du hittar en person som du tror är den eftersökte kan du få fram fler uppgifter om denne, ex familjemedlemmar, kan detta göras på webbplatsen PeopleFinder. De båda webbplatserna är sammankopplade. För att få fram fler uppgifter än vad som finns i telefonkatalogen är det att betala en avgift. Det finns tre olika alternativ beroende på vad du vill ha för uppgifter.
Ett annat sätt att hitta släktingar är helt enkelt att använda er av en sökmotor ex Google. Har via det sättet hittat e-postadresser så att jag har kunnat kontakta släktingar. På det sättet fick jag tag på en e-postadress till en släkting på min farmors sida inför resan som jag och min mamma gjorde sommaren 2007. Jag visste vad han heter, vilken stat och stad han bor i och vilket yrke han har.
För att få fram uppgifter om vilka dina släktingar nu är, leta gärna i Ancestry.com eller Familysearch.org. Där finns Födda, Vigda, Skilda och Döda ända in på 2000-talet. För Minnesota, finns på Familysearch Birth Index (Födda) 1935 – 2002 och Marriage Index (Vigsel) 1958 – 2001. Kontrollera gärna uppgifter som du hittar (så långt det går) i Census (Folkräkning), så att du vet att personen du hittat tillhör den rätta familjen. 1940 års släpptes för ett par månader sedan och nu håller man på att indexera materialet. Men det går att titta på bilderna redan nu om du bara vet var de bodde.
Sparad i Amerika, emigrant, Emigranter, genealogi, genealogy, Resa i Amerika, släkt, släktforskning | Lämna en kommentar »
Begravda i USA
Skrivet av tagesdotter den maj 16, 2012
För oss emigrantforskare är det ett stort steg på vägen att hitta nu levande släktingar i USA genom att få fatt på den cemetery och grav som våra emigranter är begravda i (se artikel om begravningsplatser i USA). Ofta är det en familjegrav och det betyder att du får fatt och information om senare generationer i emigrantens familj. Du kommer närmare nutiden.
Den mest kända webbplatsen att hitta den eftersöktes gravplats är Find a grave, som har funnits sedan 1995. Det är en webbplats där frivilliga lägger in information och ibland även bild på gravsten, person och hänvisning till andra familjemedlemmar. Några har tagit till uppgift att kartlägga en hel cemetery och lägga in uppgifter där. Det betyder att uppgiftslämnaren inte behöver vara släkt med de som ligger i graven.
Andra webbplats som länkar är de som börjar med statens namn och slutar med -genealogy.com. Ex illinois-genealogy.com eller newyork-genealogy.com. Det finns ingen samlingswebbplats för alla utan det är att gå via en state webbplats för att hitta länkar till de andra staterna. Sedan är det att välja county och stad. Det finns här länkar till de cemeteries som det finns uppgifter om ute på Internet. Det är länkar främst till Findagrave (se ovan) och The US Gen Web project. Men i stället för att gå till var och en av dem kan man gå in via denna samlingsplats.
För -genealogy.com webbplatserna finns det också möjlighet att få reda på uppdateringar genom att trycka på Gilla i Facebook.
Det material som finns hos US Gen Web project är ofta presenterat i enkla listor med sortering i efternamnsordning. Inga bilder på gravstenar finns med.
När du väl har hittat din grav, kan du kontakta den aktuella Cemetery Office för att få veta mer om graven och vem som äger den. Där liksom här finns det en gravrättsinnehavare som bestämmer över graven. Det är ofta en släkting. Bäst är det dock att besöka Cemetery Office på plats.
Alla Cemetery Officies har inte webbplats eller e-post. Ett exempel är Scandinavian Cemetery i Rockford, Winnebago Co, Illinois (bilden här till höger) som endast går att kontakta på telefon, fax eller vanliga brev.
Men det finns också begravningsplatser som har lagt ut hela sitt register på webben. Lakewood Cemetery i Minneapolis, Minnesota är en sådan
Vart tog tiden vägen?
Det saknas alltid tid, eller gör det? Nedanstående, som min hustru fann i GP, säger en del.
Numer stoppar ingen strumpor Ingen torkar längre disk Blöjor finns för barnrumpor Engångs-, så man slipper slisk.
Att på bräden skrubba tvätten Är väl längesen nå´n gjort Vill man hastigt bli en mätt en Fixas färdigmaten fort.
Vattenpump där ute på gården Hade morfars farfars far |
Strålen, vi ur kranen får den Snabbt och lätt mot forna da´r.
Långan väg när det skall handlas Kanske tog det halva da´n. Vips, den tiden nu förvandlas Till nå´n kvart med bil till stan.
Brev som förr för hand blev skrivet Skickas numer som ett mejl. Printas görs för glatta livet. Minsta barn på sådant har pejl.
Faktiskt är man nu benägen Be om ett orakelsvar. Vart tog all den tiden vägen Som vi spart men ej har kvar? |