KVARNNYTT
Tillägg till artikeln om kvarnar i förra numret av medlemstidningen
Insänt av Gun Jonsson
I artikeln nämns ett barnbarnsbarn till Lars Frimodig (han som drev kvarnen ett par år efter Stenli-Pers död 1870.)
Nu vill jag berätta om mitt "släktskap" med Hea-kvarnen. Johannes Persson var min farfars farmors far. Han hade tio barn, några dog i späd ålder, men dottern Anna blev alltså min farfars farmor.
MEN - det är inte nog med det! August Olsson, som köpte kvarnen, och flyttade den och sig själv till Hönö, var min farmors morbror. Och ännu är det inte slut - August (Träskarn) och Petronella fick fyra döttrar. Den äldsta hette Amanda Paulina, senare gift Torgersson. Hon fick en dotter, Ella. Ella gifte sig med Bertil Edvardsson. Bertil hade en syster, Anna, som blev gift Antonsson och fick en rad barn. Den yngsta, Anna-Lisa (Anta) är gift med min bror Håkan och bor idag med utsikt över kvarnen på Hea!
Sådant kan man finna när man rotar i släktleden. Inte underligt att man blir "tänd", och lockas att fortsätta letandet.
Gun
Vi läser i en av Daniel Franssons böcker ”att salteriet på Västra Rammen raserades 1824, dvs samtidigt som kvarnen flyttades till Rörö. Understenen till kvarnen blev liggande kvar i många år. En Gabriel-Anders tog stenen till belägg. När han tog den sa Stin-Olle: ”Tycker du inte att det är synd att ta en sten som är ett minne från gamla tider”. ”En gammal sten handlar ingenting om” svarade Gabriel.-Anders.” Detta tyder ju på att kvarnen skall ha stått på västra Rammen. Beträffande kvarnen på Grötö skall den ha stått på höjden på rullstensåsen strax söder om gamla ångbåtsbryggan. Stenarna som den stått på finns kvar. Därmed skulle den mera exakta placeringen av kommunens kvarnar vara klarlagd
Red.