Text Inez Thorsell   Foto Viviann Asserfors

Det var med stor förväntan som vi cyklade till färjeläget på Björkö för att ta oss över till Varholmen. Där steg vi tillsammans med ca 30 andra resenärer på bussen för att göra resa nummer två i ARNS fotspår. Efter att ha läst alla böcker i ämnet var det roligt och spännande att få följa med.

Resan gick direkt till Falköping där vi fick gott kaffe och möjlighet att handla en massa god ost. Där tog guiden över, klädd i medeltida dräkt, så vi kom i rätt stämning direkt. Hon var en mycket skicklig berättare, så det var inte tyst i bussen många minuter under resan förbi Skara och Husaby. Vi skymtade också ruinerna av Aranäs. Vid Kinekulle berättade hon om stenbrytning på 1100-talet för att göra stenrelieferna vid Forshems kyrka. Detta var imponerande verk. Vid besöket i kyrkan kunde man verkligen känna historiens vingslag.

Färden gick sedan vidare till Ymseborg. Under promenade genom skogen till sjön Ymsen fick vi höra legenden om personer som bott på Ymseborg. Därefter fortsatte vi till ännu en historisk plats, Askeberga stensättning. Hur kunde man på den tiden frakta dit alla dessa stora stenar? Efter en god lunch på Moholms gamla tingshus fortsatta resan till gamla Forsvik. Det var en intressant plats även om det inte fanns så mycket kvar sedan Arns dagar. Men med fantasins hjälp kunde man föreställa sig hur det kunde ha sett ut förr. Den dagen var det marknad i Forsvik, så det blev några besök vid stånden också. Färden gick vidare till Billingen där vi fick kaffe på SMU-gården. Vid 19-tiden var vi tillbaka i Falköping där guiden lämnade oss efter att ha underhållit oss hela dagen på ett skickligt och intressant sätt. Vi hoppas att det blir fler resor i Arns fotspår.