Insänt av Gun Jonsson

Samuel Toft föddes 1822 i Lycke, blev soldat och senare utnämnd till korpral med nr 49 vid Bohusläns Regemente. Han fick först en son U Ä när han var 20 år gammal. Gifte sig sedan och fick sju barn till. Ett av dessa var Maria, som blev min mormors mor.

 

Samuel hade två söner som också blev soldater, och enligt den tidens sed fick dessa olika efternamn. Detta ställde till det för mig när jag som barn hörde mormor berätta om sin släkt. Ingen talade då om, att systemet med namn va så invecklat. Hon talade om ”morbror Ström” och ”morbror Åhman”. Hur skulle man kunna ana att dessa egentligen hette Samuelsson?

 

Detta skall alltså handla om morbror Ström. När jag i mitten av 90-talet började med att registrera min släkt och kom underfund med hur allt hängde ihop, så försökte jag få fram fotografier på dessa min mormors mor-bröder. Lyckades också med några, men så återstod Anders Johan Ström. Av en händelse talade vi med den person i Torsby som har hand om kyrkogården. Vi frågade om det fanns någon notering om Samuel Toft, om var han skulle vara begravd, men det gjorde det inte. Han berättade att Samuels son fanns där, A J Ström (text på stenen: Här Hwilar A J Ström och hans maka), och att han hade en fosterson vars familj skötte den graven. Vi fick också namnet på denne fosterson, Christian Hagman.

 

Då plötsligt trillade allt på plats! Christian och hans familj var ofta på besök hos min mormor och morfar. Nu förstod jag varför. De var ju som ”kusiner”. Ofta hade jag undrat hur de hade varit bekant. Som barn ifrågasatte han ju inte sådant, man accepterade tingens ordning.

 

Åter till fotografierna! Nu tog jag kontakt med Christian Hagmans äldsta son Arvids änka, Helga. Hon berättade, att visst hade hon foto på A J och jag var välkommen dit. Det fanns ett foto i tavelformat av A J i uniform t o m. Detta foto fick jag behålla, ”det är ju ni som är släkt med honom”. Sedan kommer det allra roligaste! Fick även träffa Christians barnbarn och i det sammanhanget låna en bok om byn Bedsten i Ytterby. Vid genomgången av den upptäckte jag att vi var släkt med Helga. Varken vår familj eller deras hade en aning om detta innan. Helgas morfars mor, Charlotta, var syster till Johanna, som fick en dotter Malina, som i sin tur blev mor till Anders Johan Ström.

 

Sådant här går att intresset för släktforskning aldrig avtar. Det är bara att ”ösa” ur källorna.

 

A J Ström

 

Han blev alltså soldat och korpral nr 15 för Vena i Ytterby. Senare köpte han en gård i Dotorp i Torsby. Gift med Elemina Anders-dotter. Han fick inga egna barn, men hade alltså fostersonen Christian, född 1882, som tog över gården i Dotorp när A J Ström dog. År 1915 köpte Christian Hagman en gård i Lefstad, Torsby. Denna övertogs senare av äldste sonen Arvid, gift med Helga, född Rydén.